LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
LAST FLIGHT FOUGA MAGISTER

Iedereen, of toch velen onder ons, kennen alvast de Fouga Magister. Dit beroemde lestoestel van Franse makelij was bij meerdere luchtmachten in gebruik. Wij kennen het ook van de Rode Duivels, ons eigenste stuntteam dat op deze Fouga hun kunnen demonstreerden. Ook de Patrouille de France heeft deze in gebruik gehad voor hun shows.
De Fouga, origineel ontworpen als zweefvliegtuig, groeide uit tot een geschikte trainer met 2 reactiemotoren om de toekomstige militaire piloten op te leiden voor hun overstap naar de jachtvliegerij.

Het toestel maakte zijn debuut bij onze Belgische Luchtmacht in januari 1960. De laatste vlucht werd gemaakt op 27 september 2007. The Whistling Turtle of te wel de Potez-Air CM-170 Fouga Magister zal bij vele mensen een begrip blijven.
In het Stampe & Vertongen Museum te Antwerpen-Deurne oa staat een Fouga (MT-13 in de Rode Duivels kleuren) te glimmen. Ook hier is deze trainer een echte publiekstrekker.
Onlangs kon ik de MT-35 fotograferen, het betreft het laatste toestel dat op 27 september 2007 zijn allerlaatste vlucht maakte.
Zo kwam er een einde aan het tijdperk van de Fouga in actieve militaire dienst. Op de foto's zal je het eerbetoon kunnen terugvinden van mens en machine. Op de vleugels staan de handtekeningen van mensen die nauw betrokken waren met de Magister.

Mijn vriend Theo Vaesen uit de modelbouwbouwwereld was erbij op de dag van de laatste vlucht. Hij was bereid om me enkele foto's ervan over te maken.
Bedankt Theo !

Enkele technische gegevens :
Lengte : 10,60 m - Spanwijdte : 12,14 m - Hoogte : 2,80 m
Gewicht : 3200 kg - Maximaal hoogtebereik 12.000 m
Topsnelheid (in duikvlucht) : 650 km/u
Aandrijving : 2 straalmotoren met elk een stuwkracht van 400 kg bij 22.600 toeren per minuut.

(Artikel Jef - Foto’s : Jef en Theo)

Klik op de foto om de MT-35 te ontdekken zoals hij momenteel is (aangevuld met de foto's van de laatste vlucht genomen op de dag zelf).