LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
EBTN VLIEGVELD “HOME OF THE PENGUIN” EN ULM GOETSENHOEVEN

Het vliegveld van Goetsenhoven kreeg in 1920 de nodige kredieten van het ministerie van oorlog. De werken begonnen in 1921 en omdat deze  goed opschoten werd het vliegveld voltooid in 1922. Op 3 september 1922 werd het Militaire Vliegveld Goetsenhoven officieel ingehuldigd. Dat ging gepaard met een grote vliegmeeting met ruim 50.000 toeschouwers !

Tijdens Wereldoorlog 2 werd het veld door de Luftwaffe ingepalmd en op het einde van de oorlog gebombardeerd door de geällieerden.
In de jaren 50 werd het terrein opnieuw ingericht als vliegplein en werd de thuisbasis van de Elementaire Vliegschool (EVS) van onze huidige Belgische Luchtmacht. De eenheid verhuisde daarvoor van Schaffen naar Goetsenhoven.
De leerling-piloten leerden er vliegen op de Belgische Stampe & Vertongen SV4. Op de tweedekkers was het embleem van de EVS aangebracht, de pinguin. In 1965 vlogen twee piloten acro vluchten onder de naam Les Manchots, of de Pinguins. Zij waren bijzonder gekend om hun gedurfde spiegelvluchten. Een staaltje van perfectie om dat uit te voeren met (lichtgewicht) vliegtuigen, waarvan het concept dateert uit de jaren 1933.
Later namen de Swallows, Zwaluwen, de rol van de Manchots over. Zij vlogen op de Marchetti SF-260, de opvolger van de Stampe & Vertongen.
Tot 2015 vonden de Belgian Air Cadets eveneens hun onderkomen op Goetsenhoven.
In 2016 werd groen licht gegeven om ULM Goetsenhoven er hun intrek te laten nemen, naast de reeds bestaande (zweef)vliegclub De Wouw.
De leden van ULM Goetsenhoven hebben kosten noch moeite gespaard om de gebouwen van een grondige opknapbeurt te voorzien. Alles werd dermate opgefrist dat men er “van de vloer” kan eten.
Om hun inspanningen en de gebouwen niet ten prooi te laten vallen aan vandalen of inbrekers, en niets aan het toeval overlatend, werden de nodige veiligheidssystemen geïnstalleerd. Het nut hiervan werd al bewezen, telkens met nefast gevolg voor de indringers.

De officiële inhuldiging vond plaats op 1 september 2017 in aanwezigheid van Minister van Defensie Steven Vandeput, Burgemeester Katrien Partyca en diverse prominenten. Gevolgd met een receptie.

Op zaterdag 2 september 2017 werd de officiële start gevierd met een “OPEN DAG” van de club in combinatie met de 95ste verjaardag van het vliegveld. De Open Dag werd een enorm succes.

Volgend jaar, in 2018, zal het eerste weekend van september de tweede Open Door Vliegveld Goetsenhoven plaatsvinden.
Noteer dit alvast in uw agenda’s :
“Open Door Vliegveld Goetsenhoven 1 & 2 september 2018”.

Volg hen of Facebook en op hun website : ULM Goetsenhoven .

Het beeldmateriaal dat Willy en ik er nav ons bezoek hebben verzameld, kan u hierna bekijken. Lunak dankt de mensen van ULM Goetsenhoven voor de toffe namiddag die we er mochten beleven.

(Artikel : Jef & Jozef - Foto’s : Willy & Jef - Extra documentatie geschiedenis : Jozef Vandervorst)

Klik op de badge van ULM Goetsenhoven en de badge van de SV4 om onze de compilatie van het bezoek te bekijken.