LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
HEAVY ALLOY 2022

Tijdens de maand oktober was de 15e Wing Air Transport van de Belgische Luchtmacht te gast op de Italiaanse militaire basis van Pisa - San Giusto, beter bekend door het civiele gedeelte als Galileo Galilei ( LIRP ), voor de gezamenlijke oefening Heavy Alloy 2022.
Hier is immers de thuishaven van de 46e Brigata Aerea ( 46e Luchtbrigade ), die van daaruit actief is met C-130J Hercules en C-27J Spartan transporttoestellen. Onze Luchtmacht was er aanwezig met de A400M CT-04 en CT-05, Het Luxemburgs leger participeerde met de CT-01.
Het doel van deze oefening was vooral de verificatie en het vergroten van de interoperabiliteit van het militaire luchtvervoer, het standaardiseren van tactieken en vluchttechnieken die nodig zijn bij eventuele operaties.
Het EATC ( European Air Transport Command ), gevestigd in Eindhoven, is het centrale commando dat het overgrote deel controleert van de in-flight bevoorrading en de militaire vervoersactiviteiten van 7 West-Europese landen.
Dat zijn : België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland en Spanje.
Trainingsvluchten werden uitgevoerd zowel overdag als ‘s nachts naar verschillende andere basissen zoals o.a. Cervia , Frosinone en Piacenza. Tactische landingen werden gedaan op korte onverharde start- en landingsbanen en het droppen van personen en materieel gebeurde meestal in de regio Toscane nabij Luca en Siena. De oefening Heavy Alloy sloot af in Pisa op 28 oktober.
Het EATC organiseert elk jaar oefeningen in Europa en het is ook verantwoordelijk voor de opleiding van bemanningen. Het harmoniseert ook de nationale regelgeving voor luchtvervoer.
Onze speciale dank aan Mario Peeters om gebruik te mogen maken van zijn reeks prachtige foto’s.

(Tekst: Raymond De Clercq - Foto's: Belgian Air Force - Mario Peeters)

Klik op het beeld hieronder voor de fotoreeks met hartelijke dank aan Mario Peeters.