LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
GUY GIBSON ° 12/08/1918 † 19/09/1944 STEENBERGEN (NL)

Naar aanleiding van een aangenaam gesprek met iemand van op het vliegveld van Brasschaat, kwam mij hetgeen volgt ter ore.
De man had vanuit de lucht de crashplaats gezien van niemand minder dan Guy Gibson.
Deze klinkende naam te horen wekte mijn enthousiasme om er meer over te weten te komen.

Guy Gibson was in de nacht van 16 op 17 mei 1943 de leider van de raid op de Ruhr-dammen Eder, Mohne en Sorpe. Deze gedurfde aanval kreeg de naam operatie Chastise toebedeeld. Hun eenheid, 617 Squadron, staat beter bekend als "The Dambusters".

Zij vlogen op, speciaal voor de raid aangepaste, Lancasters en hadden elk een stuiterbom aan boord. De stuiterbom, uitgevonden door Barnes Wallis, werd al draaiend gelost. Door de draaiende beweging stuiterde de bom over het wateroppervlak tot tegen de wand van de dam. Daarna zonk de bom naar beneden en explodeerde op een bepaalde diepte. Deze ontploffing was genoeg om de stenen dammen te destabiliseren en was voldoende om serieuze schade aan de damwand aan te richten.

Op 19 september 1944 vlogen Guy Gibson (Wing-Commander) en James Warwick (Squadron-Leader), respectievelijk als piloot en navigator, in een Mosquito toen het noodlot toesloeg. Zij waren op terugweg van een missie in het Ruhr-gebied en stortten neer in de omgeving van Steenbergen (Nederland). Hun ontzielde lichamen werden er begraven op het plaatselijk kerkhof.
In het park van Steenbergen staat een monument om deze twee Royal Air Force piloten te eren. Op de crashplaats zelf, gelegen in een bedrijvenpark, dragen de meeste straten namen die aan de piloten doet herinneren.

(Foto’s Willy & Jef - tekst Jef) 

Klik op de foto en ontdek er de verschillende plaatsen, aangehaald in het relaas hierboven.