LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
2022 FLY-IN MOORSELE - EBMO

Op 03 juli 2022 bezochten Marc, Raymond en ikzelf de Fly-In op EBMO of Moorsele. De dag eerder was Daniel er van de partij. Ik had nog nooit eerder op Moorsele geweest. Ik kreeg "an offer you can't refuse" van Christian, een vriend en tevens piloot van een Stampe & Vertongen SV-4B, om er naartoe te vliegen. Omstreeks het middaguur kwamen wij toe samen met de OO-ESV die ons vanaf Kortrijk vergezelde naar Moorsele. Na de landing had ik de eer en het genoegen om de piloten-briefing te mogen meemaken, een unieke ervaring. Na deze veiligheidsbriefing kon het display-programma van de verschillende demo's worden aangesneden.
Zo was er bijvoorbeeld een SAR demo van NHV (Noordzee Helikopters Vlaanderen), een SAR demo van de NH-90 en een uitmuntende display van de Red Devils op SF-260 Marchetti, beide teams van de Belgische Luchtmacht. Het civiele team "The Victors", met als thuisbasis Ursel, vlogen een indrukwekkende demonstratie waarbij zij het publiek hun kunnen en precisie toonden door vliegen van meerdere strakke formaties.  Het Pitts-team liet zich eveneens van zijn beste kant zien met spectaculaire acrovluchten, een lust voor het oog voor de talrijk opgekomen toeschouwers.
Verder waren er nog oog- en oorstrelende displays van de wereldberoemde Spitfire, de machtige OV-10 Bronco en de beroemde AT-6 Harvard.
Op de grond viel er ook vanalles te beleven. Een static om u tegen te zeggen met oudere- en hedendaagse toestellen van allerlei pluimage. Van animatie voor jong en oud tot een hapje en een drankje, niets of niemand werd aan zijn lot overgelaten in Moorsele. Het was tevens een aangenaam weerzien met bevriende piloten, luchtvaartvrienden en uiteraard ook met de collega-medewerkers Marc en Raymond bij onze website.
Omstreeks 17.00 uur vertrokken we terug richting Antwerpen. Er stond eerst nog een fly-by geprogrammerd met verschillende formatie-golven van diverse vliegtuigen, dit naar analogie met de befaamde "Balbo" in Duxford. De Piper-formatie openden de massa fly-by en de drie SV-4's (D-EBVV OO-AFJ OO-ESV) vormden de tweede golf in de reeks. Na onze doorvlucht keerden we terug huiswaarts samen met de OO-ESV die ons verliet nabij zijn thuisbasis in Kortrijk.
Dat ik met volle teugen heb genoten van deze prachtige dag, zowel in de lucht als op de grond, daar zal niemand aan twijfelen.
Een dikke en welverdiende pluim voor de organsatoren en de vele medewerkers die van deze Fly-In een succesvolle editie maakten, af tot in de puntjes.
Hartelijk dank ook aan Véronique, Luc en Christian voor deze onvergetelijke "vlieg"dag!

(Tekst : Jef Pets - Foto's : Marc Van Ryssel - Raymond De Clercq - Daniel Vermeersch - Jef Pets)

Klik op foto 1 voor de foto's van Daniel Vermeersch genomen op zaterdag 02/07, klik op foto 2 voor onze fotoreeks van de Fly-In op 3 juli 2022 en klik op foto 3 voor een filmfragment.