LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20210828 FLY-IN ZWARTBERG

Op 28 en 29 augustus 2021 vond er een Fly-In plaats op het Limburgse vliegveld van Zwartberg. Voor deze gelegenheid moesten de bezoekende piloten geen landingsrechten betalen. Voor de luttele som van 5 € werd er koffie en vlaai aangeboden. De weersomstandigheden beloofden niet veel goeds voor het weekend waarbij zaterdag de beste dag zou worden, wat achteraf op weergebied de beste keuze bleek te zijn.
Aangezien ik Zwartberg één van de mooiste vliegvelden vind, zeker met de terrils op de achtergrond die een blijvende herinnering zijn aan de streekgebonden mijnbouw, trok ik er zaterdag naartoe. Buiten een kleine bui werd het best nog een aangename dag. Er was constant vliegverkeer van verschillende toestellen al dan niet van de lokale vliegclubs. Het was ook leuk om er nog eens enkele oude-bekenden terug te ontmoeten. Samen met nog een paar andere fotografen / spotters konden we tevens genieten van enkele opmerkelijke passages. De Trojan T-28, de Pilatus PC-7, de Pilatus PC-12 en de Lockheed Electra die gebaseerd staan op Zwartberg maakten enkele gesmaakte fly-by’s waarbij ze al dan niet in formatie vlogen. Verder hadden we het genoegen van nog enkele mooie exemplaren voor de lens te kunnen nemen zoals een Saab Safir, AT6 Harvard, Pilatus PC3, Piaggio P149, Socata Rallye 110, en nog vele andere prachtige toestellen echter te veel om op te noemen.
Peter Van Israël en Luc Coessens, beiden op Pitts S-2C, gaven het beste van zichzelf bij een adembenemende voorstelling. Zij toonden hiermee de kracht en de vliegcapaciteiten van hun acro-toestellen alsook hun sublieme kwaliteiten als piloten.
Met dank aan de mensen van Limburgse Vleugels voor de prachtige dag die wij er mochten beleven. Hopelijk tot een volgende gelegenheid.

(Tekst : Jef Pets - Foto’s : Guido Van Roy)

Klik op de foto hieronder voor het beeldverslag van Guido.