LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
LE PRINTEMPS DE L'AERODROME

Net als vorig jaar konden geïnteresseerden bij het begin van de lente een kijkje gaan nemen op het vliegveld van Temploux bij Namen. Wie er ‘s ochtends de weersvoorspellingen op raadpleegde werd echter alle lust ontnomen om zich richting vliegveld te bewegen. Behalve sneeuwval werd zowat alles voorspeld dat je niet wil als piloot of vliegtuigliefhebber : wind, regen, onweer, zware bewolking… Alleen de meest koppige vliegtuigliefhebber, mezelf inbegrepen, weigerde thuis te blijven en maakte de verplaatsing richting Temploux. En inderdaad, vanaf de middag wisselden zon en (decoratieve) wolken elkaar af terwijl ook de wind best te doen was. Eenmaal de zon van de partij stroomden de bezoekers massaal toe en de autoparking werd al snel te klein.
Als publiekstrekker stond de Pairi Daiza Antonov An2 opgesteld nabij de paraclub. Ook de meeste bezoekende helikopters kregen daar een parkeerplaats toegewezen. De Robinson R.44 blijft één van de populairste wentelwieken in België, en dus ook op Temploux waar meerdere exemplaren gebaseerd zijn. Ook bij de bezoekers noteerden we enkele R.44’s, samen met een Bell 206 en een fraaie zilver/oranjekleurige Alouette II. Opvallend waren net als vorig jaar enkele Aerospatiale Gazelle heli’s, waaronder de inmiddels bekende in Franse camouflagekleuren geverfde OO-XDT.
Van echte demonstratievluchten was geen sprake maar het regelmatig komen en gaan van heli’s en vliegtuigen voor rondvluchten zorgde voor de nodige actie. Interessantste toestellen hierbij waren zonder twijfel de Yak-52 LY-YKV en de Pilatus P.3 OO-PIL. Op het vliegveld stond dan weer een Messerschmitt opgesteld… niet van de vliegende soort maar een tweezits driewieler auto. Plaatselijke gidsen zorgden voor een geleid bezoek aan o.a. één van de hangars.
Aan de ingang van het hoofdgebouw van de luchthaven waren gedurende de ganse dag een aantal leuke oldtimer auto’s te bewonderen, terwijl op een terrein naast het vliegveld demonstraties met drones werden gegeven.
Le Printemps de l’ Aérodrome 2023 kan alweer een geslaagde editie genoemd worden. Hoewel vroeg op het jaar, met een hoger risico op minder goede weersomstandigheden, kunnen we alleen maar blij zijn dat dergelijke evenementen georganiseerd worden. Bij leven en welzijn zijn we in 2024 weer present !

(Tekst & Foto’s : Guido Van Roy)

Klik op onderstaande foto en bekijk de beelden die Guido voor ons meebracht van Temploux.