LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
OPEN DOOR GOETSENHOVEN - EBTN

Met een jaar vertraging organiseerde ULM Goetsenhoven, in samenwerking  met Koninklijke Vliegclub De Wouw, op 3 en 4 september de Open Door welke in het teken stond van “100 jaar Vliegveld Goetsenhoven & 90 jaar Vliegclub De Wouw”.

Het vliegveld Goetsenhoven werd in 1921 door het toenmalige Militaire Vliegwezen in gebruik genomen maar de huidige vorm van het terrein dateert eigenlijk uit de oorlogsjaren 1940-1945 toen de Luftwaffe er gebruik van maakte voor het stationeren van nachtjagers. Vanaf 1950 werd het de thuisbasis van de Elementaire Vliegschool (EVS) van de Belgische Luchtmacht en dit bleef zo tot 1996. In die hoedanigheid was het de thuisbasis van 65 SV-4 tweedekkers (1950-1970) en daarna van een 45-tal Marchetti’s (1970-1996).    

Vanaf 1931 was (en is) ook Vliegclub De Wouw actief op een deel van het veld. Met zowel een motor- als een zweefsectie is deze club op heden de oudste vliegclub in Vlaanderen. In 2016 ontstond in en rond de vroegere hangars van de EVS een tweede club, ULM Goetsenhoven, welke op heden een twintigtal ultralights herbergt.

Door het mooie (vlieg)weer was er op beide dagen een grote opkomst (zowel publiek als vliegtuigen). Alle bezoekende toestellen vermelden is te veel maar de vroegere
Vaste “bewoners” van het veld kwamen en masse terug naar het oude nest. Op zaterdag was een optreden van het Urselse demoteam The Victors; op zondag verwelkomde men een formatie van 4 SV-4’s en op beide dagen gaven de Red Devils (met 5 Marchetti’s) acte-de-présence. Op zondag was er tevens een demo van een gyrocopter. Tevens was er de nodige randanimatie met een tentenkamp met re-enacters van beide oorlogspartijen, modelvliegtuigen en enkele historische stands.

Al met al weer een meer dan geslaagd weekend voor zowel het grote publiek als de echte luchtvaartfanaten.

(Tekst: Marc Van Ryssel - Foto’s: Guido Van Roy - Sam Pets & Marc Van Ryssel)

Klik op onderstaande foto’s voor het beeldverslag van zaterdag en zondag.