LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
ORGANENTRANSPORT EVENEENS EEN TAAK VOOR DE SEA KING

Dat de Sea Kings en hun bemanning al verschillende mensenlevens hebben gered dat weten we allemaal. Maar om een leven te redden moeten ze niet perse zelf in aanraking komen met de desbetreffende persoon. Zo is er naast de SAR (Search And Rescue) boven zee of land nog een taak die uitgevoerd kan worden door het 40ste smaldeel van Koksijde. Zo staan zij, indien nodig, ook in voor het uitvoeren van orgaantransporten.
Op 01/02/2018 was het nog eens zover. Toen werd de Sea King opgeroepen voor een organentransport vanuit het UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) naar Luxemburg. Iets na 13 uur landde de Sea King op het recent vernieuwde helikopterplatform voor het oppikken van het orgaan, maar ook van enkele dokters die meevlogen zodat alles perfect zou kunnen verlopen. In Luxemburg maakte de Sea King zijn landing op de luchthaven, van waaruit het verdere transport naar het ziekenhuis verzorgd werd via de weg.
Iets voor 18 uur stond de Sea King terug op de landingsstrip van het UZA voor het afzetten van de dokters waarna de succesvolle missie erop zat en de Sea King en zijn bemanning terug naar de thuisbasis konden terugkeren met alweer een gered leven bij op de teller.

(Tekst en foto’s : Giano)

Klik op de eerste foto hierna om de reeks van Giano in zijn totaliteit te bekijken.
Klik op de tweede foto om zijn subliem filmfragment te aanschouwen.