LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
FOKKER F-27 FRIENDSHIP 9Q-CKH @ EBKT - KORTRIJK 1977

Daniel Vermeersch bezorgde ons een reeks dia’s van een Congolese Fokker F-27 Friendship genomen op de luchthaven Kortrijk - Wevelgem. Vermoedelijk dateren de opnames van 11 maart 1977. De F-27 met registratie 9Q-CKH landde op die dag op Oostende (EBOS) en zou vervolgens doorgevlogen zijn naar Kortrijk (EBKT).
Daarna is het vliegtuig daar gestockeerd geworden. Blijkbaar heeft het toestel nog enkele jaren in Wevelgem gestaan vooraleer het verkocht werd en naar de USA is vertrokken.
De Friendship werd in 1961 geleverd aan THY Turkish Airlines in Turkije met registratie TC-KOZ. In 1974 of 1975 werd het toestel verkocht aan het Congolese Kilo-Moto Mining onder de registratie 9Q-CKH. De F-27 kreeg de naam “Mont Tsi” toegekend.
In 1975 werd het van Kinshasa overgevlogen naar Nederland voor een grote revisie. In 1977 was de Fokker F-27 voorzien om terug naar Zaïre af te reizen, dat gebeurde echter niet. Via Oostende kwam de Friendship op Wevelgem terecht.
In 1981 werd het vliegtuig verkocht en in mei 1982, als N855TA geregistreerd, naar de Verenigde Staten van Amerika overgevlogen. De maand daarop werd het toestel uitgevoerd (?) naar Mexico Cuernavaca met als registratie XA-MOW. De laatste foto in de reeks hierna dateert van 22/11/1987 en werd genomen in Laredo Texas (USA) door Dave Welch.

Met hartelijke dank aan Michael Bernhard, Ray Barber, René Buschmann collectie, Keith Sowter, Gerard Helmer en Dave Welch voor het gebruik van de bijkomende foto’s.

(Artikel : Raymond De Clercq & Jef Pets - Foto’s : Daniel Vermeersch - bijkomende foto's : zie ons dankwoord hierboven)

Klik op de foto hieronder en bekijk de volledige reeks.