LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
VOORSTELLING AGUSTA A109 BAi H46 RAZZLE BLADE

De Belgische luchtcomponent stelde donderdag 28 januari 2021 de Agusta A109 BAi met militaire registratie H-46 voor op de luchtmachtbasis van de 1°Wing te Bevekom.
De “Razzle Blade” betreft een staaltje van perfectie en vakmanschap gerealiseerd door de mensen van de “paintshop” van de basis. De bedenker en ontwerper van dit eigentijds kleurenschema betreft Jeroen Van Veenendaal die hiermee niet aan zijn proefstuk toe is. Voordien was hij al verantwoordelijk voor opmerkelijke en prachtige schilderingen van de helikopters van het A 109 Display Team.
"Razzle" is een vorm van camouflage welke voornamelijk werd toegepast op schepen in WO I, in latere conflicten werd het minder gebruikt omwille van andere (elektronische)  opsporingstechnieken.
Het toestel zal worden gevlogen door de Commandant-Vliegers Jo Jacobs (JJ) en Stijn Soenens (Stijn) die sedert 2018 het team vormen van het Display Team op Agusta. Naast de uitmuntende piloten staat er eveneens een uiterst bekwaam technisch team paraat om ervoor te zorgen dat deze wentelwiek onder de beste omstandigheden en telkens weer op een veilige wijze het luchtruim kan opzoeken.
De voorstelling werd gehuld in een waas van geheimzinnigheid. Een gesloten loods vormde de eerste schakel in de latere "geboorte" van de nieuweling. Traag openden de deuren van de hangaar zich en kwam er rook uit te voorschijn. Er passeerde zelfs een heuse wolf (naar analogie met het embleem van de 1 Wing) waarna enkele seconden later Razzle Blade zijn opwachting maakte in het feeërieke licht van kleur-alternerende spotlights. Een adembenemend mooi spektakel !
Hopelijk kunnen we de helikopter en zijn crew dit jaar bewonderen op de Belgian Air Force Days op de basis van Florennes (26 en 27 juni 2021) die in het teken staan van  het 75 jarig bestaan van onze Belgische Luchtmacht. Voorlopig staat de Internationale Airshow van Sanicole (EBLE 10-12 september) ) eveneens al op het programma.
Mogelijk komen er nog andere mogelijkheden om het A 109 Display Team aan het werk te zien, uiteraard is alles afhankelijk van de, hopelijk gunstige, evolutie van covid. Fingers crossed !
Met dank aan de mensen van Comopsair-IPR Belgian Air Force voor de uitnodiging om deze roll-out te mogen bijwonen.

Klik hier voor een overzicht van het A109 Display Team van 2011 tot 2021.

(Artikel  & Beeldmateriaal : Jef Pets)

Klik op de eerste foto voor een filmmontage, klik op de tweede foto voor de fotoreeks van de voorstelling.