LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
DE BRITTEN NORMAN ISLANDER B-02 -OT-ALB

De Britten Norman BN-2A-21 Islander met serienummer 468 werd in 1975 gebouwd en kreeg de Engelse civiele testregistratie G-BDHG.
In mei 1976 kwam het in dienst bij het Lichte Vliegwezen van de Belgische Landmacht onder de militaire registratie B-02 (OT-ALB).
In 1990 startte het BMM, de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee, met patrouillevluchten boven de Noordzee om het hoofd te bieden aan de illegale olielozingen. Defensie stelde in september 1991 het vliegtuig ter beschikking van het BMM waarbij het voorzien werd van een SLAR (Side Looking Airborne Radar), een UV-camera, een IR-camera, een videocamera en een performante fotocamera.
Eind maart 2005 werd de OT-ALB buiten dienst gesteld bij het Lichte Vliegwezen en ondergebracht op het vliegveld van Brasschaat. Vervolgens werd de B-02 in juni 2005 overgedragen aan het KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) waarop het kort daarna voor een volledige inspectiebeurt werd overgevlogen naar de fabrieken van Britten Norman op het eiland Wight. De Islander met registratie B-09 werd eveneens meegeleverd voor wisselstukken.
Op 27/02/2006 werd de Britten Norman Islander ingeschreven op het KBIN en kreeg daarbij de Belgische civiele registratie OO-MMM. De thuisbasis werd de luchthaven van Antwerpen en dat is tot op heden nog steeds het geval. Het ruilde zijn militaire kleuren voor een wit-rood schema dat later nog eens werd aangepast waarbij er een nieuw logo op de staart kwam te staan en er op de flank “Coast Guard” werd vermeld.
In 2012 werd het toestel uitgerust met een geïntegreerd en digitaal radarsysteem en in 2016 daarbovenop nog met een “sniffer” zijnde een sensor waarmee de atmosferische zwaveluitstoot van schepen kan worden gemeten.
(Bronnen : Belgian Wings - Daniel Brackx & KBIN & eigen informatie)

(Tekst  : Jef Pets - Foto’s : Daniel Brackx  Guido Volders  Marc Van Ryssel en Jef Pets)

Klik op de foto hieronder voor het fotoalbum van deze Islander.