LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
SIKORSKY S-58C VAN N869 TOT D-HAUG

Op een foto uit de collectie van André De Craene bemerkten Raymond en ik dat de Sikorsky S-58C een Amerikaanse registratie droeg terwijl op de romp “Sabena” stond vermeld. Vandaar dat we alles eens van naderbij zijn gaan bekijken.
Dank zij de aangename medewerking van Guido Volders, Daniel Brackx (Belgian Wings) en Frans Van Humbeek (Hangar Flying) konden wij de levensloop van deze helikopter reconstrueren.
Deze Sikorsky S-58C zou de laatste zijn die werd gebouwd in 1958. In datzelfde jaar werd de S-58C Amerikaans geregistreerd als N869 op Chicago Helicopters Chicago - Illinois (USA).
Onze nationale luchtvaartmaatschappij Société Anonyme Belge d’Exploitation de la Navigation Aérienne leasde het toestel en zodoende vloog de Sikorsky vanaf eind juni voor SABENA. In november 1964 werd de heli Belgisch geregistreerd als OO-SHP en vloog tot april 1967 waarna het toestel uit dienst werd genomen.
In januari 1969 begon de Sikorsky zijn tweede leven bij de Belgische Luchtmacht en werd in dienst genomen bij het 40 Squadron in Koksijde.
De helikopter kreeg de militaire registratie B-15 / OT-ZKP en werd ingericht voor het transport van VIP’s. November 1975 werd de B-15 uit dienst genomen om in mei 1978 te worden overgebracht naar het Duitse Oedheim.
Hier startte het derde leven van de Sikorsky S-58C onder zijn, nog huidige, Duitse registratie D-HAUG. De eigenaar Meravo Luftreederei Fluggesellschaft-Oedheim gebruikte de helikopter voor het uitvoeren van rondvluchten tot juli 1978.
Na een volledige opknapbeurt in april 1980 is de D-HAUG opnieuw luchtwaardig , zij het nu in een militair jasje als PJ+366 “Heer” zoals je kan zien op de laatste foto van Frans Van Humbeek. De foto werd door Frans genomen in augustus 2015 in Duitsland op het vliegveld van Degmarn, Oedheim.

Met hartelijke dank aan Guido Volders, Daniel Brackx, Frans Van Humbeek, Bob Godts, Guido Van Den Eede, Raymond Sillis en Marc Van Loon voor het ter beschikking stellen van hun foto’s van deze wentelwiek.

(Artikel : Raymond De Clercq & Jef Pets - Foto’s : zie ons dankwoord hierboven)

Klik op de foto hieronder en bekijk de verschillende gedaantes van de Sikorsky S-58C.