LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20190407 DE RONDE VAN VLAANDEREN EN DE LUCHTVAART

Tal van wielerfanaten zaten zondag 7 april 2019 voor de buis gekluisterd om de Ronde van Vlaanderen te volgen. Om de renners live op televisie aan het werk te zien, wordt er gebruik gemaakt van de luchtvaart.
De opnames van de cameramensen op de grond of in de helikopter worden in realtime naar een relaisvliegtuig verzonden dat op zijn beurt de beelden doorstraalt naar de captatiewagens, die op hun beurt dan weer zorgen voor de verdere verspreiding van de beelden.
Voor de ronde van Vlaanderen waren en twee relaisvliegtuigen voorzien, beiden van het type Beech King Air. Onderaan de romp is er een grote antenne bevestigd die in de lucht wordt neergelaten. Onder de vleugels van de toestellen zijn er een reeks kleinere antennes aanwezig.
In het vliegtuig is er een indrukwekkend arsenaal aan apparatuur aanwezig om de verbindingen te kunnen realiseren.
De crew van de King Air (F-HFTV) samengesteld uit 2 piloten en een beeldtechnicus vertrokken op de Antwerpse luchthaven voor een vlucht van om en bij de 7 uur.
Vroeg in de voormiddag was er al een relaisvliegtuig opgestegen. Na de middag landde deze King Air (F-GPJD) om bij te tanken.
Hieronder volgt een opsomming van de vliegtuigen en helikopters die werden ingezet voor de Ronde van Vlaanderen.

Voor de camerabeelden en het doorstralen er van :

Beech King Air B200 F-HFTV (F)
Beech King Air E90 F-GPJD (F)
Airbus Helicopters AS355 N OO-HAS (B)

voor toezicht en beveiliging :

MD520N G-14 (B)
MD900 Explorer G-16 (B)

Met dank aan de crew van de King Air B200 voor de informatie en de aangename ontmoeting.

(Artikel & foto's en film : Jef)

Klik op de foto hieronder en bekijk de beeldreportage, klik op de foto van de King Air voor het  filmpje van het vertek.