LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
STORM TIDE 2022

Storm Tide 2022 was een 14 dagen durende oefening om landgenoten uit een vijandelijke omgeving te evacueren. Vanaf de luchtmachtbasis Koksijde in de provincie West-Vlaanderen (veilig gebied) stegen op regelmatige basis de A400's van defensie op om landgenoten (rol gespeeld o.a. door studenten "Defensie en veiligheid" van het Heilig-Grafinstituut te Turnhout) te Weelde provincie Antwerpen (vijandig gebied) te evacueren.
Door deze oefening kon de samenwerking tussen het Special Operations Regiment en de Luchtcomponent opnieuw / verder getraind worden.
Dat deze oefeningen nodig zijn bewijst de realiteit. In 2021 werden tijdens operatie Red Kite door België alleen al meer dan 1400 mensen uit Afhanistan geëvacueerd.
Alvorens tot evacuatie over te kunnen gaan diende het vliegveld van Weelde eerst ingenomen en vervolgens beveiligd te worden. Dit gebeurde onder andere door paradrops uit de A400 en stormlandingen op het vliegveld met de A400.
De A400 toestellen die deelnamen aan de oefening op maandag 12/09/2022 vanaf Koksijde waren de CT 03, CT 04 en de CT 05.

(Tekst & Foto’s: Gunther Matterne)


Klik op onderstaande foto voor het beeldverslag van Gunther.