LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
NORWEGIAN ARMED FORCES COMMEMORATION DAY

Op 12 november 2021 vond de jaarlijkse herdenking van de Noorse strijdkrachten plaats op het recreatief vliegveld van Grimbergen.
In 1944 stonden er vier squadrons van deze 132 Noorse (RAF) Wing gestationeerd op Grimbergen zijnde het 66, 127, 331 en 332 sqn. De piloten vlogen op Spitfire.
In november 2016 werd een monument onthuld voor de 132 (Noorse) Wing. Sedertdien wordt er jaarlijks hulde gebracht met uitzondering van verleden jaar omwille van de covidpandemie. Ook nu zorgde corona ervoor dat de ceremonie in beperkte kring mocht doorgaan met inachtname van de vigerende voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen.
De hulde startte om 11 uur. Onder de aanwezigen bevonden zich onder andere Niels Engelschion, de Noorse ambassadeur in België, Vice-admiraal Louise Dedichen, de Noorse militaire vertegenwoordiger van de Nato, Lars Sophus Bakketeig, de aalmoezenier voor buitenlandse missies bij de Noorse strijdmacht, Thorleif Schjelderup, de voorzitter van Scramble (vereniging van familieleden van oud piloten van de Norwegian Air Force) en Carl Stousland, zoon van een omgekomen oorlogspiloot.
Verder waren er nog vertegenwoordigers van de Navo aanwezig uit Nederland, Groot-Brittannië en België. Na de toespraken volgde de bloemenhulde bij het monument. Kransen en bloemstukken werden neergelegd in naam van de Noorse afgevaardigden, in naam van de Grimbergse burgemeester Chris Selleslagh alsook in naam van diverse verenigingen zoals Hangar Flying, Wings of Memory, vereniging van oud-strijders, …
Naast de aanwezigheid van enkele Wereldoorlog II militaire oldtimers, 3 Willy jeeps en een motorfiets Triumph, landde er nog een Piper uit 1944. De Cub deed tijdens de oorlog dienst als communicatievliegtuig. In eigen land nam het toestel actief deel aan de Slag om de Ardennen (Battle of the Bulge december 1944 - januari 1945).
Wim en ik danken de Noorse autoriteiten, Scramble en Hangar Flying van harte dat we deze herdenking mochten bijwonen. Met dank eveneens aan Frans Van Humbeek en zijn team (Hangar Flying) voor de geboden faciliteiten om dit artikel tot stand te brengen.

(Tekst : Jef Pets - Foto’s : Wim Govaerts)

Klik op onderstaande foto voor het beeldverslag van Wim.