LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
STAMPE & VERTONGEN SV-4B V-27 TERUG IN BELGIE

Zaterdag 26 oktober 2019 vloog een delegatie Stampe & Vertongen SV-4’s naar Aken in Duitsland. De vlucht had tot doel een telg uit de SV-4 familie daar op te halen en terug naar België over te brengen.
Ondanks de krachtige wind vertrok een formatie van vijf Stampe’s op de luchthaven van Antwerpen om na een klein uur vliegen het rendez-vous punt te bereiken met name het vliegveld van Aachen-Merzbrück in Duitsland (EDKA).
Daar stond de Stampe & Vertongen SV-4B met Duitse registratie D-EIHD te wachten. Deze tweedekker deed eerder dienst als opleidingstoestel bij de Belgische Luchtmacht. De toenmalige militaire registratie betrof V-27. Deze Stampe met serienummer 1169 vloog bij de luchtmacht van april 1951 tot maart 1971. Later vloog de SV onder de civiele registraties G-AZUL en de huidige, D-EIHD.
Na een Flyby boven het vliegveld van Aken, geëscorteerd door enkele lokale toestellen, vloog de formatie naar Keiheuvel (EBKH). Vervolgens ging de vlucht bij zonsondergang richting Antwerpen om er bij valavond te landen op de 29 graspiste.
Daar stond de luchthavenbrandweer paraat om de SV-4 V-27 op gepaste wijze te “dopen”.
Met dank aan het Stampe Formation team, inzonderheid Christian, omdat ik deze unieke ervaring samen met jullie "live" mocht meemaken.

(Tekst & Foto’s : Jef)

Klik op de eerste foto voor de fotoreportage en klik op de tweede foto voor een filmcompilatie.