LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
NORWEGIAN ARMED FORCES COMMEMORATION DAY - GRIMBERGEN

Lunak had de eer en het genoegen om aanwezig te mogen zijn op de vierde herdenkingsceremonie op het vliegveld van Grimbergen. Dit jaar was het trouwens 75 jaar geleden dat de piloten van de Noorse 132 ste Wing met hun Spitfires neerstreken op Grimbergen.
Gastvrouw Mevrouw Chantal Broothaers nam het spreekgestoelte en schetste de talrijk opgekomen genodigden het verloop van de ceremonie. De herdenking begon bij de aankomst van de Heer Per Strand Sjaastad, de Ambassadeur van Noorwegen, en Vice-Admiraal Ketil Olsen, de Noorse vertegenwoordiger van de Navo in België. Onder de aanwezigen was ook Brigadier Arild Heiestad, de vertegenwoordiger van de Koninklijke Noorse Luchtmacht.
Na de speeches van beide laatstgenoemde militaire afgevaardigden kwam Jongeheer Jacob Stausland aan het woord. Het betreft de kleinzoon van Second-Lieutenant Carl Jacob Stausland, een piloot van de 132 ste Wing die in 1944 op het vliegveld van Grimbergen gebaseerd was.
De Bisschop van Oslo, Mevrouw Kari Veiteberg, kwam als laatste aan het woord.
Na de toespraken werden kransen neergelegd bij het monument, gevolgd door een minuut stilte. Na het spelen van de Nationale hymnes van Noorwegen en België kwam een Spitfire Mk XVI, met Kris Van den Bergh aan de stuurknuppel, als eerbetoon enkele flyby’s uitvoeren boven het monument.
Met dank aan Vice-Admiraal Ketil Olsen, de burgemeester van Grimbergen de Heer Chris Selleslagh, de leden van Scramble, en Frans Van Humbeek Hoofdredacteur van Hangar Flying en zijn team voor de uitnodiging. Met dank eveneens aan alle mensen die zich hebben ingezet om deze herdenking te organiseren.
Zie ook onze reportage in 2016 nav de oprichting van het Noorse monument als eerbetoon aan de 132 ste Wing van de Noorse Luchtmacht op Grimbergen.

(Tekst : Jef - Foto's : Raymond & Jef)

Klik op de foto hieronder voor onze fotoreportage.