LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
WAT IS EEN KOORDJE ?

Een koordje, pifke of piefje vinden we vooral terug in de zweefvliegerij. Het bestaat meestal uit een wollen draadje dat op de cockpitkap is aangebracht. Het is een eenvoudig instrumentje dat de piloot aangeeft hoe de lucht ten opzichte van het vliegtuig stroomt.
Het instrument dat de piloot hiervoor ter beschikking heeft is de slipmeter, of het “balletje”, een gebogen klein buisje met een vloeistof en een balletje erin. Zweefvliegers verkiezen het koordje boven het balletje omdat het koordje sneller en fijner reageert en de piloot aanspoort om meer naar buiten te kijken.
Onder normale omstandigheden moet het koordje altijd recht naar achter wijzen, midden in de lengteas van het zweefvliegtuig.
Als het schuin hangt wil dit zeggen dat het vliegtuig aan het "slippen" of aan het “schuiven” is al naargelang de stand van het koordje ten opzichte van de lengteas.

Slippen
:
Als in een bocht het koordje naar de buitenkant van de bocht wijst (bvb linker bocht met koordje dat naar rechts staat) wordt dat slippen genoemd.
Dit is een veilige vliegtoestand, die ook gebruikt kan worden om sneller hoogte te verliezen, o.a. op circuit, vooral dan in final.

Schuiven
:
Als het koordje in een bocht naar binnen wijst, heb je een potentieel gevaarlijke toestand, vooral dan aan lage snelheid, want dan kan het toestel in tolvlucht geraken.

Met dank aan Wim Reynders van de Koninklijke Antwerpse Zweefclub Meeuw voor zijn bereidwillige- en zeer geapprecieerde medewerking.

(Artikel : Wim Reynders & Jef - Foto’s : Jef)

Klik op de foto van de cockpit met het koordje en bekijk enkele foto's ter illustratie.