LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
GEDENKSTEEN DANIEL KINET † 15/07/1910

Tijdens één van zijn uitstappen in de haven van Gent nam Walter deze foto’s van een monument ter nagedachtenis van een overleden piloot en hij heeft ons zijn foto’s overgemaakt. Het monument werd op 10 juli 1912 onthuld als eerbetoon aan Daniël Kinet. Kinet werd geboren in 1884 en verongelukte op 10 juli 1910 met zijn vliegtuig op de plaats waar deze zuil werd opgericht. De onfortuinlijke piloot overleed 5 dagen later aan zijn verwondingen op 26 jarige leeftijd. Bij de inhuldiging van het monument was het de bedoeling dat twee piloten, Crombez en Van den Burg, een bloemenkrans zouden droppen vanuit een vliegtuig maar door toedoen van de hevige wind dienden zij  hun vlucht te annuleren (bron GVA krantenknipsel).
De gedenksteen bestaat uit een 9000 kilogram wegende zuil en staat langs de Singel nabij het Alphonse Sifferdok in Gent.
Op de gedenksteen staat vermeld :
" Ici tomba le 10 juillet 1910 la première victime de l'aviation en Belgique - Daniël Kinet - érigé par souscription Aero Club des Flandres”.
Vrije vertaling :
“ Hier viel op 10 juli 1910 het eerste slachtoffer van de Belgische luchtvaart - Daniël Kinet - opgericht door de Aero Club van Vlaanderen”.
Meer gedetailleerde informatie kan u
HIER terugvinden op de website van de collega’s van Hangar Flying.
Met dank aan Walter voor het doorsturen van zijn foto’s.

(Artikel : Jef - Foto's : Walter Van den Bulck)

Klik op de foto hieronder.